Egmond Online

Bereikbaarheid en parkeren

Wanneer u met de auto naar Egmond aan Zee komt, vragen wij u de auto in Egmond-Zuid op de grote parkeerplaatsen achter te laten of op de Noord en Zuid Boulevard. Volg de borden die u naar de parkeerplaatsen leiden.

 

In Egmond aan zee geldt betaald parkeren in de periode van 1 maart t/m 1 november, dagelijks van 10.00 tot 19.00 uur en het kost (2014) € 1,90 per uur. In de andere Egmonden is parkeren gratis. Let op: in de Voorstraat en een stukje van de Julianastraat is een aparte zone voor kort parkeren met een apart tarief. Tijdens de wintermaanden (December t/m februari) blijft parkeren gratis in de 3 Egmonden.

 

Net als in alle andere badplaatsen geldt ook voor Egmond dat het op de warme dagen in juli en augustus topdrukte is (vooral in het weekend).

 

File en weinig plek. Met de auto is Egmond aan Zee over slechts één weg: de Egmonderstraatweg te bereiken. Op mooie zomerdagen betekent dit vaak dat u in de file staat en dan is het lastig of zelfs onmogelijk om een plekje voor de auto te vinden. Soms is er nog wel plaats op het particuliere parkeerterrein bij de vroegere speeltuin de Egmonden . Als u na het laatste stoplicht voor Egmond aan Zee rechts af gaat, ziet u het terrein in de eerste bocht.

Beter is, dat u –vooral op mooie zomerdagen- de auto achter laat op het grote parkeerterrein van ijsbaan de Meent bij Alkmaar. Daarna gaat u verder met bus 165 of met de meegebrachte fiets.

De OV-taxi

De OV-taxi. Deze rijdt elke dag van 06.00 uur tot 24.00 uur. De OV-taxi is tegenwoordig bedoeld voor iedereen die vervoer wenst van deur tot deur en bereid is daar even op te wachten (tijdverlies behoort niet meer dan 20 minuten te zijn) In gemeentehuizen, buurthuizen etc. vindt u folders over de OV-taxi. U zult het meest tevreden zijn als u de ‘spelregels’ kent en weet wat u mag verwachten. Wij geven ze hier in het kort weer.

OV-taxi lijn: 0900 8878. U belt minimaal een uur van tevoren en hoort meteen wat de kosten zijn, U spreekt een tijd af bij voorbeeld  tien uur.  De regel is dan dat de taxi arriveert tussen kwart voor tien en kwart over tien. U kunt afspreken dat u wordt gebeld als hij eraan komt. Bij grote drukte kan de tijd nog wat uitlopen.

OV-taxi in aansluiting op het openbaar vervoer. Bij aansluiting op bus of trein dient u een half uur (alleen in dit geval een hálf uur) voor aankomst uw OV-taxi aan te vragen. De OV-taxi streeft naar aansluitgarantie met een korte wachttijd.  Houd wel rekening met de tijd die u zelf nodig heeft om bij de halteplaats van de OV-taxi te komen en reken dat als aankomsttijd. Bij aansluiting op het openbaar vervoer zijn huisdieren toegestaan.

Kosten van OV-taxi. De kosten zijn  2,40 voor de eerste 2 zones. Elke zone meer kost weer  2,40. (1 zone is ongeveer 4 km.) Kinderen tot 4 jaar gratis,  4 t/m 11 en 65+ reductietarief (eerste 2 zones 1,50) Met medische indicatie nog goedkoper en dan kunnen soms begeleiders gratis mee. U kunt de kosten opvragen bij het bestellen van de rit en u betaalt contant in de taxi.

Gasten

De meeste hotels en pensions hebben voor hun gasten een parkeerontheffing. Deze ontheffing geldt echter niet voor de gebieden met kort betaald parkeren (zone A).

 

Invaliden

Met de gehandicaptenparkeerkaart kunt u in onze gemeente overal gratis parkeren.
In zone A moet u gebruik maken van een parkeerschijf. De gehandicaptenparkeerkaart dient op een goed zichtbare plaats achter de voorruit van het voertuig te zijn geplaatst. Wanneer u in een andere gemeente wilt parkeren, informeert u dan vooraf even bij die gemeente naar de regels. Dit kan een parkeerbon voorkomen.

 

Openbaar vervoer

Op avontuur. Als u weinig of nooit met het openbaar vervoer gaat, dan zou u het voor een dagje uit naar Egmond toch eens moeten proberen. Het is veel goedkoper dan betaald parkeren. Stap bij voorbeeld uit in één dorp en wandel naar het volgende. Een dagje Egmond kan heel afwisselend, leuk en leerzaam zijn voor jong en oud en is bovendien goedkoop. De meeste historische plekken zijn immers gratis te bezoeken. Een visje en een ijsje kosten ook de kop niet. De buurtbus is altijd voordelig. De OV-taxi brengt ieder die dat wenst van deur tot deur overal naar toe, ook op zondag, als de buurtbus niet rijdt. Als u deze pagina gelezen hebt, hoeft u niet verstrikt te raken in de enorme hoeveelheid informatie op internet over het openbaar vervoer.

 

Voordelig met de bus naar Egmond

 

Bus 165 van Connexxion.Deze brengt u in 20 minuten rechtstreeks van station Alkmaar naar Egmond aan Zee. (elk half uur en ’s avonds elk uur. U kunt ook in Egmond aan den Hoef uitstappen, maar langs Egmond-Binnen komt u niet. Het is een prachtige rit door een mooi stukje weiland met uitzicht op de duinen. Tot ontslteltenis van velen is in december 2008 de route door het dorp geheel gewijzigd. Een aantal haltes zijn verdwenen en daarvoor in de plaats zijn nieuwe haltes aan de Slotweg nabij de Sabine van Beierenlaan en aan de Kalkovensweg.

 

Bus 164 van Connexxion. Deze lijndienst verbindt Heiloo, Egmond aan den Hoef, Egmond aan Zee, Egmond Binnen en Castricum en terug. Het gaat om een half uursverbinding in de spits en een uursverbinding in de daluren.

 

Over busvervoer in deze regio. U vindt (erg)veel informatie op www.connexxion.nl. U kunt een kaartje uitprinten waarop u ziet hoe de bus- en buurtbuslijnen lopen en opzoeken hoe de voordeelregelingen werken. Ook kunt u bij voorbeeld lijnnummer 165 intikken en een lijstje met bustijden uitprinten. Voor het plannen van uw reis is www.9292ov.nl echter meestal handiger. Connexxion heeft dikwijls in de zomer aanbiedingen, daar kunt u bij de chauffeur om vragen. Maar koop uw strippenkaart niet in de bus, dan is het veel duurder. Koop in dat geval na 9.00 uur voor € 2,50- een dalkaartje.Zie hieronder. (met de Maxx-dienst 1,50, maar die rijdt niet op Egmond)

 

Voordelig met een dalkaartje in de bus. Groot en klein reist het hele jaar met een dalkaart van € 2,50- die u bij de chauffeur van Connexxion koopt ’s morgens na 9.00 uur en in het weekend de hele dag. Normaal gesproken is dit alleen voordeliger voor ritten langer dan 4 strippen. Tijdens de ‘streekweken’: een zomeractie in juli en augustus,(ook in 2009?) is uw dalkaartje op een groot aantal lijnen echter geldig als een retourtje of om één keer over te stappen. U reist op deze manier ook naar Egmond voor half geld of minder en daar kan geen parkeermeter tegenop. Indien uw overstap een kort ritje is, of voor de stadsbus, doet u er goed aan om toch ook een strippenkaart mee te nemen. Die kunt u veel voordeliger op het station of bij de kiosk kopen. Voor Q liners en nite liners geldt de dalkaart niet. Zie www.connexxion.nl.

 

Met het hele gezin voor € 12,- overal naar toe. Met de ‘buzzer’, een kaartje dat u  bij de chauffeur of op het station kunt kopen, reist u voor € 12,- (tarief 2009)  een dag lang onbeperkt met twee volwassenen en maximaal 3 kinderen van 4 t/m 11 jaar naar alle plekken waar Connexxion u brengt, dus ook naar de Egmonden en ook met de buurtbus. De buzzer  kan ook met minder personen voordelig uitpakken Dezelfde tijden en uitzonderingen als bij het dalkaartje.

 

Treinaansluiting Heiloo/Alkmaar/Castricum

 

Elke trein stopt in Alkmaar en sommige treinen in Heiloo of Castricum. Sinds kort is er weer een busverbinding van Connexxion met Egmond en Heiloo: lijn 164. In de spits gaat de bus om het half uur en in de daluren om het uur. Wij geven hier beknopte informatie. Zie ook de andere pagina’s over de bus, de fiets etc.

 

Vanuit Alkmaar. Vanaf station Alkmaar gaat een lijnbus naar Egmond: de 165 gaat overdag elk half uur. Ook kunt u hier een fiets huren of, als u lid bent, verder met een OV-fiets.

 

Vanaf station Heiloo kunt u met lijn 164 van Connexxion naar Egmond aan den Hoef, Egmond aan Zee en vervolgens Egmond-Binnen.

 

Vanaf station Castricum. Vanaf hier gaat sinds kort bus 164 van Connexxion elk uur via Egmond-Binnen en Egmond aan den Hoef naar Egmond aan Zee. en in de spits elk half uur.

 

Fiets

Met de fiets naar de Egmonden

 

Van welke kant u de Egmonden ook nadert, door de weilanden, de duinen of langs de bollenvelden, het is altijd een schitterende, afwisselende tocht over een goed fietspad.

 

Vanuit Alkmaar volgt u het fietspad langs de Hoeverweg, maar als u geen haast heeft, dan is het aan te bevelen om de Meerweg door de Egmondermeer eens  te nemen. Dit kronkelweggetje begint aan de westkant van het parkeerterrein bij ijsbaan de Meent. Later komt u weer op de Hoeverweg en die leidt vanzelf langs de fundamenten van het kasteel van Egmond en richting het strand van Egmond aan Zee.

 

Vanuit Heiloo gaat u over de Zeeweg naar Egmond aan den Hoef. Een alternatieve route is via het Maalwater door de weilanden van de Egmondermeer, het Zomerdijkje en de Mosselaan. Naar Egmond-Binnen gaat u over de Vennewatersweg. U komt dan vanzelf langs de abdij en de weg gaat langs de Adelbertusakker door de duinen naar de andere Egmonden.

 

Het fietspad vanuit Bergen is eveneens beeldschoon. Voor Egmond aan den Hoef, even voorbij het voormalige Karmel klooster kan u ook rechtsaf over het Delverspad naar Egmond aan Zee. Het Delverspad komt uit op de Egmonderstraatweg. Na een paar honderd meter kunt u links afslaan en de Van Oldenborghweg nemen die langs de duinen naar Egmond-Binnen gaat. Na de eerste huizen van Egmond-Binnen slaat u rechtsaf naar de Oude Schulpweg en daar vindt u de poort van de Adelbertusakker. Het dorp zelf en de abdij zijn een klein stukje verder.

 

Als U met de trein aankomt in Castricum of Alkmaar, dan kunt u daar ook een fiets huren. Heel aantrekkelijk is het om voor rond de tien Euro per jaar een abonnement te nemen op de OV-fiets. U meldt zich aan via internet (www.ov-fiets.nl) en kunt dan voortaan simpel met een pasje een OV-fiets huren voor € 2,85 per dag. Afrekening loopt via de bank. Houd er rekening mee dat het na aanmelding een paar weken duurt voordat alles is geregeld. Wij hebben in Egmond heel enthousiaste mensen gesignaleerd met een prima fiets zonder versnellingen.

 

Een fietstocht door Egmonds dreven. Een fietstocht in de omgeving van de Egmonden is schitterend en ook aan te bevelen voor groepen. Als u kiest voor de route door de duinen, zorgt u dan wel voor duintoegangskaarten. Dagkaarten zijn bij de duiningangen te koop en de beheerder van de duinen de PWN kan u er informatie over geven o.a. in bezoekerscentrum De Hoep bij Bakkum in de duinen. Een mooie, leerzame plek en gratis toegankelijk. (www.pwn.nl) Wie vaker komt is beter uit met een jaarkaart.De kaarten zijn veranderd. Soms is het voordeliger om geen gezinskaart, maar individuele jaarkaarten te kopen. Op een langere trip zult u ook plezier hebben van een fiets-en wandelkaart van het Noord-Hollands duinreservaat. De mogelijkheden voor een picknick of andere onderbrekingen zijn legio. en u kunt (ook met behulp van deze site) uw tocht zo plannen dat u langs enkele historische plekken in de Egmonden komt. Bij de abdijwinkel is gratis een fiets/wandelroute verkrijgbaar, de VVV en de PWN hebben ook het een en ander te koop zoals de mooie ‘Derpersroute’.

 

(toegangskaart voor het duingebied is nodig) en verkrijgbaar bij Boekhandel dekker in Egmond aan Zee.

  
  

10% korting op alle oranje spullen