Egmond Online

Meer informatie over:


Muinen

Getijden en stromingen

Andere gevaren

Bewaken

Samenwerken

Taken


De Egmondse Reddingsbrigade is in 1928 opgericht ten dienste van drenkelingen en slachtoffers van ongevallen op het Egmondse strand en in of op de aangrenzende Noordzee. In de zomermaanden is de ERB actief op het Egmondse strand voor de bewakingstaak maar vergeet niet dat de ERB het gehele jaar door inzetbaar is voor calamiteiten op het strand, in de Noordzee en in het duingebied.

De Egmondse Reddingsbrigade heeft de beschikking over een strandpost welke in de maanden mei tot en met september op het strand staat. Deze post is ingericht voor ontvangst van bezoekers, het leiden van hulpverleningsacties, het geven van opleidingen en voor normale dagelijkse zaken.

De strandpost heeft de beschikking over diverse ruimtes:

  • Dagverblijf.
  • Communicatieruimte.
  • EHBO
  • Natte ruimte (voor onder andere reddingsvesten, overlevingspakken).
  • Kleedkamers (man/vrouw).
  • Keuken.
  • Berging (1x groot en 1x klein).
  • Toiletten (man/vrouw).
  • Douches (1x warm en 1x koud).

Naast deze strandpost staan ook nog een trekkerhok (voor stalling materieel) en een brandstofhok (stalling brandstof/olie) op het strand.

De ERB-kazerne was voorheen in gebruik door de Brandweer en de ERB heeft tijdens de verhuizing van de Brandweer de kazerne van de gemeente (tijdelijk) toegewezen gekregen. In de kazerne wordt in de wintermaanden het materieel gestald en onderhoud gepleegd.
Daarnaast kunnen in de kazerne opleidingen gegeven worden.

Leden en lid worden
De Egmondse Reddingsbrigade heeft circa 180 leden. Ongeveer 100 leden worden actief ingezet tijdens de bewakingstaak. De overige leden zijn jeugdleden en oudere leden welke hun actieve tijd bij de reddingsbrigade hebben gehad. Lid worden kan vanaf 11 jaar maar de minimale leeftijd voor de actieve bewakingstaak is 15 jaar. Je hoeft niet perse vanaf jongs af aan lid te worden, wanneer je oudere bent kan je ook zeker strandwacht worden.

De bekendste taak is de bewakingstaak welke in de zomermaanden wordt uitgevoerd. Maar ook buiten de bewakingstijden en buiten het zomermaanden is de ERB actief bij calamiteiten maar ook bij diverse evenementen.

  
  

Egmondse Reddingsbrigade

T.a.v. Secretariaat, René Groen

Rooseveltstraat 2

1931 VN Egmond aan Zee

info@reddingsbrigade.info

Lid worden? klik hier