Egmond Online

Duingebied

Het gebied tussen Bergen aan Zee en het Noordzeekanaal, het Noord-Hollands Duinreservaat, valt onder het beheer van de provinciale waterleidingmaatschappij. Nog steeds komt hier een groot deel van het Noord-Hollands drinkwater vandaan. 

Met een uitgebreid netwerk van wandel- en fietspaden is het gebied volledig ontsloten, maar een entreekaart (verkrijgbaar bij Boekhandel Dekker in Egmond aan zee of bij de VVV kantoren) is wel verplicht. Bij Boekhandel Dekker kunt u tevens terecht voor een plattegrond van het duingebied en uitgestippelde wandel- en fietstochten. Een tocht door het gebied toont loof- en naaldbossen, zandduinen met helmgras, kleine duinmeertjes, heidebegroeiing en diverse vogelsoorten, vlinders, konijnen en eekhoorns.

In het duingebied tussen Bergen en Schoorl bevindt zich een intensieve mountainbike route van 15 km, die tot de zwaarste, maar ook mooiste van Nederland gerekend mag worden.

De Kerf 

Enkele jaren geleden werd de duinenrij tussen Bergen aan Zee en Schoorl onderbroken door een kerf. Hierdoor heeft het zeewater vrij spel achter de eerste duinenrij, waar met vloed de duinpan vol- en met eb weer leegstroomt. De komst van het zoute water in de duinen is van invloed op de vegetatie en op de dierenwereld. Het vormt een extra voedingsbodem voor de vogels. Vanuit Bergen aan zee loopt u er eenvoudig heen of door de duinen of over het strand in noordelijke richting.

Toegangsbewijzen PWN Duingebied

Voor het PWN duingebied heeft u een toegangsbewijs nodig. Dit gebied loopt vanaf Bergen in zuidelijke richting tot Wijk aan zee (en ook nog aan de zuidelijke kant van het Noordzeekanaal). Deze toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij alle VVV kantoren in de regio en soms kunt u ook een dagkaart “trekken” uit een automaat die bij sommige toegangswegen naar het duingebied staat. Het entreegeld wordt gebruikt om de duinen in stand te houden.

Prijzen:

 

Dagkaart (inclusief automaten)

€ 1,70

Weekkaart:

€ 5,00

Persoonlijke jaarkaart:

€ 10.00

Persoonlijke jaarkaart 65+:

€ 7,00

Ruiterdagkaart:

€ 5.00

Ruiterjaarkaart (persoonlijk)

€ 36.25

 

Duinkaarten zijn verkrijgbaar bij BOEKHANDEL DEKKER & DEKKER Egmond aan Zee

 

Dagwandeling Alkmaar- Egmond aan Zee (16 á 17 km) klik hier

 

 

  
  

Webdesign en hosting door ERC Automatisering

Webwinkel beginnen | ERC-Automatisering.nl

GSM Signaal verterkers

Ar.Drone 2.0 Nu Exclusief op Internet leverbaar en deze maand (mei) nog bij u thuisbezorgd!

Cooldeal-200x200-Braun-5050cc-Cooldeal-NL.jpg